عنوان مطلب :تغذيه صحيح يعني حفظ سلامتي

  • تاریخ انتشار : ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
  • |
  • بخش : تغذیه
تغذيه صحيح يعني حفظ سلامتي

تغذيه صحيح يعني حفظ سلامتي و درمان بيماريهايي كه در شرف ايجاد شدن در بدن مي باشد و ما از آن آگاهي نداريم. يعني هر فرد بسته به طبع و مزاج خود بايد غذاي مناسب حال خود را مصرف كند. مثلاً فردي که طبع گرم ( صفراوي يا دموي ) دارد بايد غذاهاي سرد و خنك مصرف كند تا گرمي و حرارت ذاتي او تعديل شود که در سلامت و تعادل جسمي و گوارشي بماند.


چنين فردي بايد غذاي گرمي و ميوه جات گرم به خصوص در فصل بهار و تابستان كمتر بخورد و هرگاه غذاي گرم مصرف كرد بايد همراه آن سرديجات نيز بخورد  در غير اين صورت از تعادل خارج شده و حرارت بدن بالا رفته و دچار علائمي نظير جوش كهير گرگرفتگي بی قراري عصبانيت و علائم ديگر مي شود.
 بالعكس فردي كه طبع سرد ( بلغمي يا سودايي ) دارد بايد غذاهاي گرم مصرف كند تاا  سردي ذاتي او تعديل شده و بيمار نشود.

اين فرد بايد كمتر سردي بخورد و هرگاه غذاي سرد مصرف كرد بايد همراه آن گرميجات مصرف كند. در غير اين صورت دچار عوارض سردي نظير ضعف و بي حالي خواب آلودگي نفع معده استخوان درد پف آلودگي صورت و علائم ديگر مي شود. بر اين اساس در طب سنتي هر غذايي يك مصلح دارد كه سردي يا گرمي غذا را متعادل مي كند.

مثال : مصلح برنج : زيره – مصلح گوشت : پياز ، مصلح پنير : گردو ، مصلح ماست : كاكوتي يا نعناع ، مصلح شير : هل يا گلاب و ....

پس بايد طبع يا مزاج خود را بشناسيم تا بر اساس آن نوع ماده غذايي را انتخاب كنيم تا بدن از آن بهره ببرد.

نمونه هايي از غذاهاي گرم :خورش فسنجان ، آبگوشت ، آش ، سمنو ، فلافل ، گوشت بوقلمون ، شتر ، گوسفند ، خروس ، بادام زميني ، پسته ، فندق ، گردو  آجيل ، نمك ، زيتون ، گلابي ، انگو ، موز ، انبه .

غذاهاي سرد : بيشتر مواد غذيي كه استفاده مي كنيم طبع سرد دارند و معضلات و بيماريهاي بسياري را در جوامع فعلي ايجاد مي كنند. اگر اين غذاها و ميوجات سرد با مصلحات آن مصرف شوند ، مي توان از بروز بيماريهايي نظير سكته هاي مغزي و قلبي ، فشار خون ، مشكلات گوارشي ، بيماريهاي زنان و انواع سرطان ها و تومورهاي بدن و حتي MS  پيشگيري كرد. 
غذاهايي نظير لوبيا پلو ، باقالي پلو ، عدس پلو ، خورش بادمجان  خورش کدو   جوجه کباب  ،

سالاد الويه، ماكاراني ، پيتزا و غذاهاي زياد ديگري را مي توان جز غذاهاي سرد ناميد.

بيشتر ميوه ها و سبزيجات نيز سرد هستند از جمله : هندوانه  خيار ، گوجه فرهنگي ، كاهو ، آلو ، آلبالو ، گيلاس  نارنگي، پرتقال ، كيوي را مي توان نام برد. پس مصرف زياد اين ميوه جات و غذاها در فصل پاييز و زمستان براي بلغمي و سودايي مزاج ها زياد توصيه نمي شود. مگر با مصلحات آنها.

مشكلات رايج در سفره هاي ما ايرانيها مصرف زياد غذاهاي سرد با همديگر است. كه چند نمونه را براي مثال ذكر مي كنيم :

چلوكباب با ماست يا دوغ ، زرشك پلو با مرغ يا باقالي پلو با مرغ همراه ماست يا سالاد ، حذف سبزي و جايگزيني سالاد، خوردن ماست همراه گوشت كه بلغم توليد مي كند. مصرف چيپس و پفك كه پوسيدگي دندان و عقيمي ايجاد مي كند. سوسيس و كالباس و نوشابه و نوشيدن آب همراه غذا و مصرف كنسروجات و نيز استفاده از ميوه هاي غير فصل نظير خيار و گوجه فرنگي .